Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Indicaţii şi limite ale fitoterapiei în reumatismul articular :

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Indicaţii şi limite ale fitoterapiei în reumatismul articular :"— Transcriere de prezentare:

1 Indicaţii şi limite ale fitoterapiei în reumatismul articular :
artroze, artrite, artropatie urică. Dr.Luminița Sârcă

2 “ Unica şi înalta misiune a medicului este de a reda bolnavului starea de sănătate, proces numit VINDECARE” ( Samuel Hahnemann) Organonul – Arta de a vindeca - carte apărută în 1810, în care Hahnemann prezintă succint principiile şi legităţile homeopatiei: Vindecarea se produce în concordanţă cu anumite legi din Natură; Nimeni nu poate asigura vindecarea în afara acestor legi; Nu exista boli ca atare, ci doar indivizi bolnavi; Îmbolnăvirea este întotdeauna de natură dinamică, deci pentru a vindeca, remediul trebuie să fie de asemenea în stare dinamică; Pacientul are nevoie de un anumit remediu, indiferent de stadiul bolii; dacă acesta nu este găsit, pacientul nu poate fi vindecat, starea lui putând fi doar ameliorată.

3 Doze infinitezimale de substanţă pot produce îmbolnavirea, deci, ar
trebui acceptat şi că doze la fel de mici de remediu pot aduce vindecarea. Legea lui Maupertuis ( matematician francez din sec. XVIII ): “ în Natură cantitatea de acţiune necesară pentru a afecta orice schimbare este cea mai mică cu putinţă “, deci cantitatea decisivă este întotdeauna minimă, infinitezimală. Phitocomplexul conţine substanţe active în cantităţi infinitezimale în cea mai mare parte. Este un adevăr şi pentru a se ajunge la el - aşa cum spune Descartes – “trebuie ca măcar o dată în viaţă să renunţi la toate părerile preconcepute şi să reconstruieşti din temelie sistemul cunoştinţelor tale.”

4 Patologia reumatismală cuprinde boli ale aparatului
locomotor care se caracterizează clinic prin durere, redoare articulară şi tumefacţie , însoţite în majoritatea cazurilor de o importantă limitare a funcţiilor mio-artro-kinetice. Toate structurile aparatului locomotor – os, cartilaj, sinoviala, capsula articulară, muşchi, ligamente – sunt generatoare de suferinţe de tip reumatismal.

5 Bolile reumatismale exprimă cea mai largă paletă algică atât sub raportul
mecanismelor fiziopatologice de producere a durerii cât şi al intensităţii şi duratei. Tratamentul alopat Substanţe analgezice, antipiretice si antiinflamatoare nesteroidiene : Salicilati( acid acetilsalicilic, salicilat de sodiu ); P- aminofenul ( fenacetina, paracetamolul, aminofenazona, fenilbutazona, algocalminul, oxifenilbutazona ); Derivati pirazolidinici ( indometacina, tolmetina ); Acizi arilalifatici ( ibuprofen, ketoprofen, fenoprofen, diclofenac ); Fenamati ( acid flufenamic ); Oxicami ( piroxicamul ). Mecanismul de acţiune: inhibă “cascada” acidului arahidonic şi blochează formarea de prostaglandină prin inhibarea ciclooxigenazei şi a altor produşi asemănători.

6 REȚETĂ: Crețușcă (Ulmariae herba) Frunze de mesteacăn (Betulae folium) Rădăcină de lemn dulce (Liquiritiae radix) Fructe de ienupăr (Juniperi fructus) Extract de rădăcină de ghiara diavolului (Harpagophyti radix) Extract de scoarță de salcie (Salicis cortex)

7 ACȚIUNE: Harpagophytum (Ghiara diavolului) este o plantă originară din Africa de Sud. Medicina modernă a pus în evidenţă o importantă acţiune antireumatică datorită prezenţei harpagozidelor cu proprietăţi antiiflamatoare şi analgetice comparabile cu ale fenilbutazonei şi derivatilor pirazolonici. Utilizarea timp mai îndelungat a acestei plante înlătură durerile reumatice, îmbunătăţeşte mobilitatea articulaţiilor fiind eficientă îndeosebi în artroze, spondiloze, poliartrită cronică, nevralgii. Deoarece conduce şi la scăderea concentraţiei de colesterol şi trigliceride din sânge este utilă persoanelor care suferă de afecţiuni reumatismale dublate de adipozitate şi hiperlipidemie. Elixirul spagiric readuce sufletul la axa sa verticală, la sacrul din sine, alină durerile, redă elasticitatea, supleţea, ajută la refacerea corpului.

8 Scoarţa de salcie albă este precursolul natural al aspirinei
Scoarţa de salcie albă este precursolul natural al aspirinei. Ea conţine din abundenţă saligenină, constituent care se transformă în organism în acid salicilic, cu acţiune antiinflamatoare, antialgică, antireumatică şi sedativă. Salcia alba este cunoscuta ca arborele care se împotriveste durerii. Favorizează transmiterea forţelor interioare unor procese superioare. Vindecă rănile, calmează durerile, ajută la dăruirea compasiunii pentru că redă caldura care vindecă. Creţuşca este înrudită ca şi acţiune cu scoarţa de salcie deoarece conţine derivaţi ai acidului salicilic care îi conferă proprietăţi antireumatismale, antiiflamatoare, diaforetice. La acestea se adaugă acţiunea diuretică conferită de flavonoide şi cea protectoare gastrică.

9 Frunzele de mesteacăn exercită un efect antiinflamator, diuretic, depurativ. Favorizează eliminarea acidului uric şi a reziduurilor metabolice având un efect foarte bun în suferinţele reumatice şi gută. Este considerat Arborele Intelepciunii, purificatorul blocajelor emoţionale localizate în rinichi; redă un nou elan către în sus, către cap, înţelegerea luminată de planul superior. Glicirizina din rădăcina de lemn dulce are o structură asemănătoare cortizonului conferindu-i un puternic efect antiinflamator și antialgic. Studiile științifice au arătat prezența unei substanțe (carbenoxolona) care imprimă o importantă acţiune antiulceroasă. Este o plantă regeneratoare de noi celule şi protectoare a mucoaselor iritate. Uşurează absorbţia altor medicamente. Precauţii: în cantitate mare apare risc de hipertensiune arterială, pierdere mărită de potasiu şi diminuare a diurezei.

10 Fructele de ienupăr având proprietăţi antiinflamatoare şi diuretice sunt utile în inflamaţiile acute ale articulaţiilor şi muşchilor. Juniperus este un cuvant celtic cu semnificaţia aspru. Este “piticul” liniştitor şi binefăcător printre conifere. Bacele au gust aspru. După medicina populară, acela care mănâncă în fiecare zi o bacă de ienupăr va fi curăţat de boală şi va trăi până la adânci bătrâneţe. Nu se recomandă femeilor însărcinate şi celor care suferă de afecţuni renale inflamatorii. Este o plantă plină de energie calorică, formatoare şi protectoare a vitalităţii interioare a omului. Elixirul dăruieşte omului iubire şi consolare în drumul său către ceea ce este esenţial.

11 Recomandări: Reumatism Gută Dureri dorsolombare și dureri musculare Proprietăți: Antiinflamator Antialgic Diuretic Depurativ Mod de administrare: 1-2 capsule de 3 ori pe zi, între mese. Durata curei: 1-3 luni, sau conform recomandării medicului. Cura se poate repeta după o pauză de o lună.

12 Evaluarea eficienței:
S-au administrat capsule Articulatii Sanatoase timp de 2 luni la 126 pacienti cu artrite, artroze, artropatie urică. S-a constatat ameliorarea durerii la toți pacienții, reducerea semnificativă a redorii articulare și contracturii musculare. Efectele s-au instalat repede, în primele zile de administrare, atingând maximul la 2 săptămâni de la începutul terapiei.

13 Evaluarea eficienței:
Tratamentul fitoterapeutic a fost suficient pentru 85 de pacienți (67,4%) 18,7% din pacienți au luat la nevoie antiinflamatoare nesteroidiene, iar pacienții cu afecțiuni reumatice cronice severe (13,9%) au necesitat și medicație alopată în paralel, dar micșorând doza acesteia. Produsul a fost bine tolerat și lipsit de reacții adverse.

14 REȚETĂ: rădăcină de boz (Sambuci ebulii radix) ovăz (Avenae herba)

15 Actiune terapeutică: Combinatia dintre radacina de boz care are proprietăţi diuretice, sudorifice, laxative, antiinflamatoare şi paiele de ovaz care au actiune depurativa, diuretica, calmanta, genereaza un complex efect de eliminare a substantelor toxice din organism, fiind eficient in caz de dureri si inflamatii articulare. Efect: Artrite Artroze Reumatism

16 Mod de administrare : Se beau 3-4 cani pe zi intre mese. Pentru uz extern se adauga la apa de baie 2 litri decoct din amestecul de plante. Se fac1-2 bai pe saptamana. Durata unei cure obisnuite este de 6-8 saptamani. Sarcină si alaptare: Acest ceai nu este indicat femeilor insarcinate, mamelor care alapteaza si copiilor mici.

17 REȚETĂ: scoarţă de salcie (Salicis cortex) muguri de plop (Populi gemmae) frunze de mesteacăn (Betulae folium) flori de soc (Sambuci Flos) fructe de ienupăr (Juniperi fructus) frunze de frasin (Fraxini folium) urzică vie (Urticae herba) flori de lavandă (Lavandulae flos) frunze de rozmarin (Rosmarini folium)

18 Efect: antireumatic antiinflamator antialgic diuretic uricozuric (elimina acidul uric) Efectul antireumatic al acestui ceai este conferit de proprietăţile antiinflamatoare, antialgice, diuretice, cu eliminare de acid uric, ale plantelor prezente în compoziţia sa.

19 Acţiunea antiinflamatoare se datorează salicinei, care este un precursor al acidului salicilic (aspirina) şi care se găseşte în scoarţa de salcie şi în mugurii de plop. Acţiune similară au salicilatul de metil din mesteacăn, flavonoidele din ienupăr, rozmarin, frasin şi poliholozidele din urzică. La acestea se adaugă efectul decontracturant muscular al rozmarinului, ienupărului, urzicii şi efectul febrifug al scoarţei de salcie, mugurilor de plop şi al mesteacănului.

20 Recomandări: reumatism hiperuricemie gută Mod de administrare: Se beau 3-4 căni cu ceai pe zi între mese. Durata unei cure obişnuite este de 6-8 săptămâni, sau conform recomandării medicului. A se folosi cu prudenta de catre femeile însărcinate şi mamele care alăptează.

21 REȚETĂ: apa distilata (Aqua destillata) extract de ardei iute (Capsici extractum) alcohol denat. ulei de rozmarin (Rosmarini aetheroleum) camfor (Camphora) extract de galbenele (Calendulae flos extractum) extract de sunatoare (Hyperici herba extractum) triethanolamine, nipagin, Carbopol 940 Nu conţine parfum sau coloranţi

22 Efect: antiinflamator antialgic revulsiv Recomandări: reumatism lombosciatică nevralgii contracturi musculare

23 Mod de administrare: Se aplică local de 2 ori pe zi, masând usor. Nu se aplică pe răni deschise.

24 REȚETĂ: apa distilata (Aqua destillata) alcohol denat extract de untul pamantului (Tami rhizoma extractum) 10% extract de ghiara diavolului (Harpagophyti radix extractum) Propylenglycolum Triethanolamine ulei de ienupar (Juniperi aetheroleum), nipagin carbopol 940 Nu conţine parfum sau coloranţi.

25 Mod de administrare: Se aplică local de 2 ori pe zi, masând usor. Nu se aplică pe răni deschise.

26 REȚETĂ: citrat de calciu din coajă de ou extract de seminţe de susan (Sesami semen) standardizat în min. 1,6% calciu extract de alge (Lithothamnium calcareum) standardizat în min. 0,12% calciu 49 mg

27 Calciul este absorbit mai uşor în mediu acid şi astfel forma de citrat de calciu este cea mai bine absorbită în organism. Nu necesită pentru absorbţie o cantitate suplimentară de acid din stomac şi de aceea poate fi administrat oricând în timpul zilei, chiar şi pe stomacul gol. Citratul de calciu conţine 21% calciu ionic. Deşi conţine o cantitate mai mică de calciu ionic decât carbonatul de calciu, citratul de calciu este mai uşor de digerat şi nu cauzează constipaţie la fel de frecvent ca alte tipuri de suplimente de calciu.

28 Seminţele de susan sunt unele dintre cele mai bune arme împotriva osteoporozei fiind una dintre sursele cele mai bogate în calciu vegetal, uşor de absorbit. Au un conţinut de calciu de trei ori mai mare decât aceeaşi cantitate de lapte. Lithothamnium calcareum este o algă bogată în calciu, magneziu şi siliciu, care se absorb foarte uşor în organism, aşa cum demonstrează studiile de biodisponibilitate efectuate.

29 Proprietati: reglează echilibrul calciului menţine în bună stare sistemul osos şi dinţii reduce durerile şi epuizarea musculară tonic nervos diminuează reacţiile alergice deficit de calciu (hipocalcemie) Spasmofilie adjuvant al osteoporozei de vârstă post-menopauză după imobilizări prelungite.

30 Recomandări: deficit de calciu (hipocalcemie) spasmofilie adjuvant al osteoporozei de vârstă post-menopauză după imobilizări prelungite Sarcină și alăptare: Femeile însărcinate şi mamele care alăptează pot lua câte 1 capsulă de 3 ori pe zi timp de 4 săptămâni. Cura se poate repeta după o pauză de o lună.

31 Mod de administrare: - 3-4 capsule pe zi, între mese. - se fac cure de 1-3 luni sau conform recomandării medicului - o capsulă asigură 10,3% din doza zilnică recomandată de calciu

32 Vă mulțumesc!


Descărcați ppt "Indicaţii şi limite ale fitoterapiei în reumatismul articular :"

Prezentări similare


Publicitate de la Google